ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР | Стандарт FCI № 186 | FCI Yorkshire Terrier 26/03/09 FR

За Йоркширкския териер

Йоркширкския териер е малък териeр-компаньон, с тегло не повече от 3кг, забележителен със своята стоманено-синя и наситено светло-златиста козина, достигаща земята.

Не позволявайте на елегантността на териера да ви заблуди. Упорито, борбено, смело и понякога властно, Йоркито притежава всички черти на истински териер. Често наричано най-популярната порода в цял свят, Йоркито има поведението на самоуверено голямо куче, но в малко тяло. Те са фаворити на граждани по целия свят.

Височина – 18-20см

Тегло – около 2-3кг

Продължителност на живота – 11-15г

Група – III групата на териерите, секция 4 Тойтериери , а в Америка те са в групата на Компаньоните.

Официални стандарти за Външният вид на Йоркширския териер

Йоркито изглежда като дългокосмест териер-играчка, чиято синьо-кафява козина е разделена на  път по главичката и от основата на черепа до края на опашката, като се стила равномерно право надолу по тялото. Йоркширският териер е малък и с добри пропорции. Кучето държи главата си високо и уверено, което създава впечатлението за самочусвтвие и енергичност.

Главата: малка и плоска отгоре, черепът им не е много издължен или закръглен, муцунката не е много дълга, захапката не е неправилна или обратна, a зъбите са прави. Захапка тип ножица или правата захапка са приемливи. Носът е черен на цвят. Очите са средни по големина и не са прекалено доминиращи; тъмни на цвят и блестящи с интелигентно изражение. Околоочният контур е тъмен.  Ушите са малки, V-образни, изправени и не на голямо разстояние.

Тялото е с добри пропорции и компактно.

Гърбът е къс, с еднаква височина на задницата и на рамото.

 Крака и лапи:  Предните крака да са прави, лактите не са нито навътре, нито навън. Задните крака са прави, погледнати отзад но изглеждат извити погледнати отстрани. Лапите са кръгли с черни нокти. Ако имат *полидактилия, тя се среща на задните крака и се премахва.

(Полидактилията е вродена аномалия. Среща се при хора, птици и бозайници. Допълнителен пръст може да има на предните или на задните крака на домашния ви любимец).

Опашка: достига до средна дължина и започва малко по-високо от нивото на гърба.

Козина: качеството, текстурата и количеството козина са от водещо значение. Косъмът е лъскав, тънък и копринен като текстура. Козината по тялото е със средна дължина и перфектно права (няма вълни). Може да бъде подстригана до дължината на пода, за да има свобода на движението и спретнат вид. Козината на главата е дълга, вързана на кок в центъра на главата или разделена на път и вързана на две кокчета. Козината на муцунката е много дълга. Козината трябва да се подстригва късо на върховете на ушите и може да бъде подстригана на краката, за да им предаде спретнат вид.

Цветове: Кученцата се раждат черни с бежови и са с по-тъмно тяло, има смесване на черна и бежова козина докато не съзреят. Цвета на козината по тялото и богатият кафяв цвят са от първостепенна важност при възрастните кучета, за което трябва да отговарят на следните изисквания: синьото е тъмно стоманено синьо, не сребърно-синьо и не е смесено със светлокафяви, бронзови или черни косми. Златисто: цялата козина е по-тъмна в корените и постепенно изсветлява докато не достига до светло златисто в краищата. Не трябва да има тъмна или черна козина смесена със златистата.

Цвят на тялото: синьото продължава по цялото тяло от задната част на врата до началото на опашката. Козината по опашката е по-тъмно синя, особено към края й.

Козината по главата: наситено златисто кафяво, с дълбок цвят от двете страни на главата, началото на ушите и по муцунката, а ушите са тъмно кафеникави. Кафявото не трябва да продължава по задната част на врата.

Гърди и крака: ярко, наситено светло златисто, което не продължава над лактите и прасците.

 Тегло: не бива да надвишава 3кг. Дисквалификация при друг цвят или цветова комбинация, различена от светло кафявото и синьото описани по-горе. Всякакви бели петна, освен малко бяло петно на гърдите, което не бива да надвишава един инч (2.54 см) в най-голямата си част.

Дисквалифициращи недостатъци: Неправилна захапка, обратна захапка, висящи или полуизправени уши, нестандартна окраска, криптохризъм.

Ново в стандарта: В съвременния вариант на стандарта на породата (86 от 28.11.2003, влязъл в сила от април 2004 година) се препоръчва недостатъците да се оценяват от гледна точка на влиянието им върху здравето на йоркширския териер.

Освен това, от април 2004 година стандартът е допълнен с описание на неокачената опашка: Неокачена (некупирана) опашка с разкрасяващи я косми по-тъмно сини, отколкото на тялото, особено в края на опашката. Стърчи малко по-високо от нивото на гърба. Изправена, доколкото е възможно. Дължината дава усещане за добре балансиран общ вид.

Окачена (купирана) опашка: със средна дължина с разкрасяващи я косми по-тъмносини, отколкото на тялото, особено в края на опашката. Стърчи малко по-високо от нивото на гърба.

Меню